ЗЪБОЛЕКАР НА ГОДИНАТА

Традицията да се отбелязва на 9 февруари, Световният ден на зъболекаря става все по-популярна навсякъде по света. Има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в деня на Св. Аполония (St. Apollonia). Първата причина ,от които е изненадващо привлекателен образ на Аполония, оцелял през вековете. Св. Аполония е родена през 3-ти век, в Александрия, Египет. Аполония е дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа През целия си живот тя проповядва християнството, поради което е преследвана по време на властването на император Филип. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император.

Д-р Анатоли Кънев

д-р Анатоли Кънев  

 2013 г.

Д-р Георги Коновски

 2012 г.д-р Ивайло Симеонов  

 2011 г.

Д-р Йосиф Петков

 2010 г.Д-р Мария Джорова

 2009 г.

Д-р Стефка Шаламанова

 2008 г.

През 249г.сл.хр. е заловена и осъдена. За да бъде принудена да се откаже от вярата си, Св. Аполония е измъчвана като всичките и зъби са били счупени и извадени. Пред поставения и избор да се откаже от господ или да бъде изгорена жива, тя сама скача в горящата клада. Това се е случило на 9 февруари 249 година. Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се е родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на "Аполония", да се помолите на нея - зъбната болка ще отмине. През 300 г. Аполония е канонизирана като светица,много преди разделението на църквата. Денят е 9 февруари.


 Д-р Станчо Цанков  

 2007 г.

 Д-р Татяна Тасева

 2006 г.


Д-р Борислава Златева 

 2005 г.

Д-р Иван Йовчев

 2004 г.

В чест на саможертвата на Св Аполония е била построена църква в Рим, която вече не съществува, но площада, където е била все още се нарича "Piazza Sant' Apollonia". Източно-православната и католическата църкви празнуват деня на Св. Аполония на 9-ти февруари. Често към нея молби отправят хора, страдащи от зъбобол, поради което тя се е превърнала в покровителка на зъболекари и пациенти. От началото на 20 век 9-ти февруари е празник на зъболекарите в повечето Западноевропейски страни, а в България е въведен като празник от Сдружението на българските зъболекари през 1998, като тогава се избира и „Зъболекар на годината”.


Д-р Иван Милчев  

 2003 г.

Д-р Венцислав Стоев

 2002 г.


Д-р  Георги Цалов  

 2001 г.

Д-р Иван Антикаджиев

 2000 г.